OFFICIELE OPENING

Op vrijdag 23 augustus 2019 ging onze nieuwe projectie show van start op het voorgeven van het Westfries Museum. Het Roode Steen plein vulde zich terwijl de zon onderging en om 21:30 ging de allereerste Nederlandstalige voorstelling live. Na een korte pauze volgde ook de Engelstalige voorstelling. Het is altijd een spannend maar mooi moment om je werk in het echt te zien.

Iedere avond om 21:00 gedurende 30 dagen is de video projectie voorstelling te bewonderen op het Westfries Museum.

 

 

 

KlEINE IJSTIJD

Klimaatverandering is momenteel een belangrijk thema, ook in Nederland. Maar 450 jaar geleden was dat ook al het geval. Met een temperatuurdaling van 2 graden, spreken we van een Kleine Ijstijd, de periode tussen 1570 en 1670. IJskoude winters en stormachtige, natte zomers veranderden het leven ingrijpend. Door mislukte oogsten, leed Europa honger met onrust en opstand onder het volk als gevolg. ‘Twee Graden’ laat zien hoe onze voorouders omgingen met klimaatverandering. Waar aan de ene kant wanhoop heerste, ontwaakte de ondernemingszin aan de andere kant en zo werd Hoorn dé transporteur van Europa door slim in te spelen op de kansen die de klimaatverandering bood.

Hoe kunnen we leren van onze geschiedenis en omgaan met de huidige problematiek rondom de klimaatverandering? We brengen het Gouden Eeuw verleden van Hoorn door middel van een verhalende projectieshow aan het licht op de voorgevel van het Westfries Museum.

 

 

GOUDEN EEUW

Door slim in te spelen op de kansen die de klimaatverandering bood, werd Hoorn dé transporteurs van Europa. De ondernemerszin ontwaakte; kooplieden haalden o.a. graan, ijzer en hout uit het Oostzeegebied om dat naar het getroffen Zuid-Europa te brengen. Vanuit Zuid-Europa werden schepen volgeladen met producten zoals wijn en zout, waar de landen rondom de Oostzee juist behoefte aan hadden. Deze ‘moedernegotie’ was de ruggengraat van de welvaart in Hoorn en legde de basis voor de ‘Gouden Eeuw’ in Nederland.